dilluns, 27 de gener del 2014

Enòlegs del Penedès, 'enxarel•leu-nos'!

La xarel·lo desperta, s'insinua, es mostra. Humil però contundent.
La xarel·lo ha arribat per quedar-se, per enamorar-nos i per reivindicar el seu lloc com a la reina blanca del Penedès.
Emblemàtica i poderosa, insígnia i identitat. Penedès-xarel·lo , xarel·lo-Penedès.

Varietat subestimada que passava desapercebuda i utilitzada només amb cupatges, ara es reivindica com a totalitat, com a varietal, com a única. Sòlida i potent ara comença a exigir la seva vàlua.


Ha estat, és i serà el pilar dels caves, l'esquelet, l'estructura, la consistència. Ara li toca jugar sola, expressar-se pels diferents terrers. Ara vol que l'escoltin, la cuidin i extreguin el millor d'ella. És agraïda, no ens decebrà.


Potser no és tan fresca ni fràgil com la parellada, ni tan fruitosa com la macabeu, i potser ens ha passat desapercebuda, però té altres encants que espera impacient mostrar-nos.


Capaç de donar el millor de cada terrer on és cultivada, la xarel·lo parla, es comunica i treu el millor d'ella mateixa i del lloc on ha crescut. Mostra diversificació i versatilitat, tant serveix per a vins joves amb restes de carbònic com per a més envellits. La podem fer macerant les rapes o treballant uns dies amb les mares, amb fusta o sense, en terrers calcaris o argilosos, en vessants o costers.


La xarel·lo i el seu potencial tot just comença a manifestar-se.

Enòlegs del Penedès, uniu-vos i doneu-nos el que és nostre!!

En totes les formes i possibilitats et llegeixo perquè m'aportes coses diferents: un dia et trobaré divertida, fresca, viva i juganera, un altre dia estaràs més reposada, elegant i subtil, però sempre amb aquella consistència que pot amb tot, perquè no li tem ni a les fustes ni al temps, i amb aquella estructura que encara ha de dir moltes coses.


Hi ha un celler al Penedès que pateix de xarel·lisme. Aquest celler és Can Credo i a Can Credo saben com tractar la xarel·lo. Com diria el seu mentor, credo en la xarel·lo.


Berta Pla

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada